Hos Sjukgymnasten

Idag startade jag och Filippan dagen uppe på barnsjukhuset. Vid förra BVC kontrollen upptäckte vår sköterska att Filippan har lite (med betoning på lite) platt huvud och skickade en remiss upp till sjukhuset. Jag börjar självklart med en gång tänka att det måste vara ngt som står fel till eftersom ett vanligt platt huvud inte behöver remiteras upp till sjukhuset? Sen har jag synat många andra bebisars huvudform i veckorna som varit och även om de har varit än mer platt än Filippas har de inte fått någon remiss. Min sköterska ville säkert inte oroa mig utan några fakta MEN jag vill veta om det är så att något tyder på eventuella fel. Det gör det enklare för mig att förbereda mig.
 
Idag var iallafall dagen. Då tiden var bokad. Sjukgymnasten frågade om Filippas sovvanor. Om var hon spenderade dagen. I bärselen. Vagnen. Sängen. I Bumbon. På lekfilten. Och viktigast självklart. På rygg eller mage? Sen vände och vred hon på vår prinsessa. Tittade efter en hel massvis av ting och jag tänkte att NU kommer det. Och ja efter mycket om/men konstaterades det att vår dotter har TORTICOLLIS. En relativt vanlig åkomma hos små barn. Barnet håller huvudet böjt åt ena sidan och ofta roterat åt motsatta hållet. Torticollis är latin och Tortus beyder sned och Collis hals. Den vanligaste formen är "Congenital Muscular Torticollis. CMT. CMT beror på en påverkan av muskeln Sternocleidomastoideus som kan vara förkortad och/eller spänd. Orsaken är inte helt klarlagd. Det finns olika teorier. Tidigare trodde man att det var en förlossningsskada numera anses det mer sannolikt att muskeln har påverkats av barnets läge under graviditeten och förlossningen. Speciellt om babyn varit fixerad länge innan förlossningen. Den sneda huvudformen som beror av CMT kommer ofta utan att barnet föredrar att ligga med huvudet roterat åt ena sidan. CMT kan resultera i att Filippa kan få problem med nacken och relaterade problem som t.ex. huvudvärk till detta som vuxen.Vill ni läsa mer finns en hemsida om torticollis... http://torticollis.dinstudio.se
 
Nu ska vi gå på sjukgymnastik med Filippan med 1-2 veckors mellanrum. Det vi först ska fokusera på är huvudformen. Det är dock endast kosmetiskt men vår sjukgymnast rekommenderade att lägga fokus där nu eftersom Filippa är i perfekta åldern att påverka detta i rätt riktning. Om en till två månader vrider och vänder hon sig mer och blir svårare att placera i en viss ställning för att motverka sned skallform. Då ska vi istället starta med sjukgymnastiken för att få muskeln i vänster sida att bli lik den andre sidan.
 
De råd som vi nu följer är att alltid försöka lägga Filippa på sidan. Vänster sida. För att motverka tryck på den högra dit hon själv helst lägger sig vilket gör problemen värre. Detta gäller var hon än ligger ned. Vi har dessutom vänt henne i sängen. För att OM hon vaknar och söker oss på natten inte ska vrida sig åt fel håll. Bärselen är bra vilket som eftersom den inte ger något tryck mot huvudet. Ligger hon på rygg i vagn, i babysitter och på filt ska vi i den mån det går få henne att göra detta på sida. Bumbon och bärselen är att föredra då de inte trycker på huvudet. Att ligga på mage hos mamma och pappa eller på filt är det bästa. Eftersom Filippan rullar placerar vi en lång filt under armarna för att hon ska stanna i liggande läge och inte slå runt. Utöver detta ska vi imorgon inhandla en Minimundus kudde som motverkar sned skallsymmiatri. Den ergonimiska kudden vi har motverkar platt huvud men inte snett. Den kan vi använda efter att vi lyckats med detta. Nu ska vi dessutom införskaffa en Baby Sleep. Bild nedan. Där Filippan ska sova. För att stanna i ett läge under natten.  
 
 
O. Nu vart det långt. Men jag behövde skriva ner. För att ta in. Alla fakta. Det känns självklart i hjärtat. Att något är fel. Även om de i jämförelse med många av de andra barnen vi mötte idag var ett litet problem. Dock var det skönt att höra. Att vi inte kunnat göra något annorlunda. Nu blickar vi framåt och kämpar på med träningen här hemma. Det här ska bli bra!
 

Kommentarer
Postat av: Emma - Olivias mamma ♥

Fy så jobbigt det låter! Lilla tjejen då. Men hoppas att det löser sig för henne och att hon slipper framtida problem! Och hejjahejja dig som verkar vara en sådan toppenmamma!

2012-10-02 @ 22:20:31
URL: http://emmaskoog.se
Postat av: Renata

Vad tråkigt... Om det är till nån tröst var det samma med min systerdotter och inom ett par månader av sova på sida och övningar så var allt bra med nacken och huvudet :)

Kram

2012-10-02 @ 22:48:27
URL: http://renatas.blogg.se
Postat av: Anonym

Förstår att de känns i <3 på er! Men så skönt de upptäcks så fort o att ni snabbt får hjälp! Stor kram t er!!

2012-10-03 @ 08:17:52
URL: http://jejjemoteds.bloggplatsen.se
Postat av: Zarah - mamma till lilla O och Ludwig

Hoppas att allt blir bra. Stora kramar till er!!

2012-10-03 @ 15:29:43
URL: http://zaraholine.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0